Alles kan stuk gaan, dus ook uw gebitsprothese. Hoewel een prothese gemaakt is van zeer sterke kunststof, kan het wel beschadigen.

  • Een prothese kan vallen, bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken. Als het dan op een stenen vloer valt, kan het breken of kunnen er tanden of kiezen uitvallen.
  • Een prothese kan ook beschadigen doordat het niet goed past. Er kunnen dan tijdens het kauwen of afbijten scheuren of barstjes in de prothese ontstaan, bijvoorbeeld omdat er teveel spanning op de basis komt.

Niet doen:

  • Zelf lijmen. Het lijkt verleidelijk om zelf uw prothese te repareren met een druppeltje lijm, maar dit is niet verstandig. De lijm zal niet lang houden en reageert bovendien met de kunsthars waarvan uw prothese is gemaakt. Daardoor kan het kunstgebit verder beschadigen en is het moeilijker te repareren.
  • Lang blijven rondlopen met een kapot kunstgebit. Dit is niet alleen slecht voor de prothese, maar ook voor uw mond. Scherpe randjes op het breukvlak kunnen uw tandvlees beschadigen.

Wel doen:

  • Neem afgebroken tanden en/of kiezen mee naar de tandprotheticus. Vaak kunnen de elementen weer eenvoudig worden teruggeplaatst in de prothese.
  • Ga zo snel mogelijk langs de tandprotheticus voor een reparatie. Hoe eerder uw prothese gemaakt wordt, hoe sneller u weer normaal kunt eten, praten en lachen!

Rebasing

Als uw gebitsprothese nog niet zo oud is kan het toch zijn dat de pasvorm niet meer optimaal is. Dit komt door het slinken van de kaak of omdat de prothese een keer kapot is gegaan. De prothese kan dan bijvoorbeeld los gaan zitten of er komt veel voedsel onder de prothese. Het is dan verstandig om de gebitsprothese op te laten vullen. 

Met een rebasing wordt er een afdruk genomen met de huidige gebitsprothese. De ruimte die is ontstaan tussen de prothese en de kaak worden gevuld met afdrukmassa. De gebitsprothese gaat mee naar het laboratorium en het afdrukmateriaal wordt omgezet naar kunststof. De prothese sluit dan weer goed aan op uw tandvlees. 

Aan het einde van de middag is uw gebitsprothese dan weer klaar.


Kienhuis tandprothetiek

De beste zorg voor uw kunstgebit

Kienhuis tandprothetiek
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.